Mitt påskägg

Jag bestämde mig för att jag och Andreas minsann hade förtjänat varsitt påskägg i år. Dock inte av den vanliga sorten. Våra var fyllda av naturgodis i form av nötter, torkad frukt, kokos osv. Det är fortfarande mycket kalorier precis som i godis, men det är i alla fall en del nyttiga fetter och vitaminer där i. Och som jag pratat om tidigare. Det handlar om att det ska funka i längden. 
Jag hade egentligen inte tänkt träna idag. Men på kvällen började det krypa i kroppen och jag hoppade upp på motionscykeln. 90 minuter och 3 mil senare var jag lagom mör i rumpan men hade å andra sidan förbränt 1153 kalorier. Jag hade inte som mål att bränna så mycket, snarare att få röra lite på mig. Efter dagens promenad landar det totalt 1500 förbrända kalorier idag. Då kanske jag når mitt nästa delmål snart som bara är 3 hekto bort. Ni får hålla tummar och tår för mig. 



Morgonpromenad i solskenet

När jag gick upp imorse så trampade jag runt en stund i lägenheten så som jag brukar göra för att finna fotfästet lite efter natten. Satte mig ner och tänkte börja med frukosten. Men så bestämde jag mig istället för att gå på en promenad. Det är ju superhärligt väder och många av grannarna har gjort små arrangemang av påskpynt i sina trädgårdar vilket är supermysigt att promenera förbi. Nu kurrar magen och jag väntar på att gröt och frukostägg ska bli klara. Vad har ni för planer en skärtorsdag som denna?
Påskkärringarna (stjärtkärringarna som jag kallar dem) har jag fått av min underbara mormor. De tillverkade sådana i hennes syförening för några år sedan. ;)



Loka likes old school

Jag har nästan som en besatthet över att testa nya matartiklar som lanseras i butiker. Och nu till våren har det en tendens att vara ganska mycket. Glass och godis framför allt. Det som jag kan köpa nu och spara till sen har jag gjort en del. Men glass och sådant får jag helt enkelt klara mig utan. Men nu kom något som jag faktiskt kan testa. Loka likes old school. Med smakerna Chocolate milkshake, Strawberry ice cream och Lemon pie. Jag känner mig en aning skeptisk till smakerna, vill man verkligen dricka citronpaj? Men... Jag måste ju testa! Nu står de i köket och väntar på mig. Återkommer när jag har smakat alla.



Nyttiga våfflor med havre och kokos

 
Jag bestämde mig ganska tidigt i mitt beslut att försöka gå ner i vikt att inte låta mig begränsas i allt jag inte får äta. Det är viktigt att mitt sätt att förhålla mig till mat inte bara blir tillfälligt, utan något som fungerar livet ut. Därför blir en del av min utmaning att göra nyttiga alternativ till många rätter. Och idag är det ju självaste våffeldagen och vad ska jag säga? Utmaning antagen! Det blev en nyttigare våffla än den vanliga på vitt mjöl. Istället gjorde jag en proteinrikare version med havremjöl, kokos och sötade med stevia. 



Healthy Habits

I morse klev jag upp på vågen med hjärtat i halsgropen eftersom jag är förkyld och inte kunnat träna. 2 hg upp dagarna före mens. Helt normalt alltså. Annars har det inte hänt något dramatiskt. Vilket fick mig att inse hur mycket av en vana det har blivit att äta som jag gör nu. Jag tänkte inte efter och sörjer inte över maten jag inte äter. Jag äter detta precis som vilken kost som helst. Men mer självkontroll förstås. Det känns ganska skönt för då behöver det heller inte vara så svårt. Jag kan leva samtidigt som jag går mot en hälsosammare vikt. Och jag kan också leva sedan när jag har kommit dit. En ganska skön insikt såhär på morgonen faktiskt.
Sen hoppas jag så klart att jag blir frisk så jag får börja träna snart också.



100 dagar

Idag är det exakt 100 dagar kvar till bröllop. Det firar vi med att båda är förkylda och snoriga. Andreas sjukskriven och jag snart på väg till jobbet.



Träna - äta - sova

Det känns som att det är så livet ser ut just nu. I helgen hade vi dock lite bröllopsplanering med värdparet. Det kändes skönt, för då vet vi lite mer vad vi kan förvänta oss av dagen. Jag har inte varit på så många bröllops så det är ju svårt att veta hur allting går till och vad som ska göras. Dock känns det fantastiskt roligt att så många redan har meddelat att de kommer fast sista datum för att meddela är sista april. Jag tror att det kommer bli en fantastisk dag. :) Kan knappt hålla mig tills jag får den där ringen på fingret och kalla Andreas för min make. Dock kan man ju önska att våren började ta vid snart och att det skulle sluta snöa...



Hur mycket vill ni veta om bröllopet?




Den 8:e dagen

Jag har precis avslutat mitt 8:e pass av Jillian Michaels 30 day shred. Det går bara bättre och bättre. Och det verkar som att min vikt-platå äntligen börjar släppa. Känns helt fantastiskt skönt. Tappade hakan idag när jag ställde mig på vågen för jag var inte beredd på siffrorna jag såg. Nu ska jag börja laga dagens lunch samtidigt som jag kompletterar träningen med några övningar från sjukgymnasten. Det blir lyxlunch idag eftersom det är lördag. Fläskfilé med kokt potatis i kuber, blandat med kidneybönor och pesto. Helt fantastiskt gott tillsammans! Hoppas alla mina läsare har en lika fantastisk lördag som jag har.
Idag känns denna bilden förresten mer och mer sann. Jag trodde inte jag skulle klara den här utmaningen med 30 dagars träning. Men hittils har jag gjort det med bravur!



Ingen pizza här inte!

A kom hem och meddelade att han var sugen på pizza. Jag hade planerat fisksoppa men sa först jag till pizza. Men sen tänkte jag efter. Det är inte värt det. Det var han som var sugen, inte jag. Det blev fisksoppa. Nu är jag mätt och belåten. Hade jag ätit pizza hade jag bara blivit alldeles såsig efteråt istället. Nu ska jag fredagsmysa genom att glida ner i ett varmt bad. Kanske kladda på mig en ansiktsmask och pyssla om kroppen lite. Det är nog dags för det nu tror jag minsann!



Sjukgymnast, jobba, möte och Malin

Rubriken frå sammanfatta dagen. Har varit och träffat en supertrevlig sjukgymnast på förmiddagen. Nu ska jag åka till jobbet. Fick börja lite tidigare och sluta lite senare. Sen ska jag till Falu lassarett och återlämna min tensapparat. Hämta Malin och puttra mot Borlänge för möte. Vi tar met detaljer senare för nu måste jag lyfta min breda röv och rulla mot jobbet. ;)



Långt blev kort.

Hade tänkt skriva ett långt inlägg men så insåg jag att vissa saker behöver jag faktiskt inte skriva. Vissa saker kan jag hålla för mig själv. Vissa saker är för personliga och vissa saker är helt enkelt oviktiga för omgivningen att ta del av. 



Kålpudding in the making

Står i köket och lagar mat just nu. Det blir en av mina absoluta favoriter. Kålpudding! Kål är billigt, nyttigt och smalt. Äter mer kål mina vänner. Mmm... Synd att jag bara gillar det som kålpudding, haha! ^^



Thank you for all the love!

Idag känns allting så fantastiskt mycket bättre. Och jag tänker se till att resten av dagen fortsätter i samma spår. Tack för att ni finns där med er värmande kärlek när jag väl behöver den som mest. Obetalbart. Nu är det dags för frukost.



Blodgivare

Idag ska jag ringa till blodcentralen och anmäla intresse om att bli blodgivare. Nog för att det känns lite elakt mot den stackare som ska försöka klämma ut något ur mina vener. Det är som att envist försöka klämma ut lite tandkräm ur en så gott som tom tub. Men jag vet att det finns där inne någonstans. Jag vet att om det hände mina nära och kära något så skulle jag vara evigt tacksam om någon annan gett blod om det behövdes. Så varför inte försöka? Kanske är en bra terapi för min nålrädlsa
 
Vad har jag gett mig in i...



1002 kalorier

Ibland är det tydligen bra att bli arg och frustrerad. Dagens förbränning hamnade på totalt 1002 kalorier. Det blev 2 promenader och ett shred-pass. Bevis nog på att det viktigaste är att faktiskt komma iväg och utföra sin träning även om det inte känns så motiverat alla gånger. Kalori-intaget låg perfekt sånär som på 173 kalorier över gränsen. Helt okej med tanke på att jag motionerat bort det och en hel del till. Energifördelningen såg också bra ut med överssende för lite extra kolhydrater på bekostnad av fett. Jag är testpilot för Leksands surdegsknäcke så jag var ju så illa tvungen att smaka. ;)



Behöver pepp och kärlek idag...

Idag är en dålig form-dag. Träningen kändes värre än någonsin. Jag vill bara kunna äta vilken mat jag vill. Jag vill kunna äta en bulle utan att må dåligt över hur jag ser ut. Ni kan väl vara gulliga och skicka lite pepp? Det brukar alltid göra min dag lite ljusare.



It's all about the calories

Igår när jag promenerade så spårade jag min promenad med runkeeper. Det var ingen dålig promenad om man ska döma på antalet kalorier jag förbrände. Inte mindre än 3'450'309. Haha, misstänker att det blev något knasigt när den skulle spara passet. Gör ett nytt försök idag och ser om jag lyckas bränna över 3 miljoner kalorier idag med. ;)



Sen frukost bättre än ingen frukost!

Jag hade som ambition att komma upp klockan 6 imorse så jag skulle hinna träna innan tandläkarbesöket. Dock somnade jag förfärligt sent så jag sov en och en halv timme extra så jag åtminstone skulle få 6-7 timmar sömn. Så jag hann varken träna eller äta frukost. Träna hinner jag ju nu under dagen i alla fall och frukosten slinker ner as we speak. Det gick jättebra hos tandläkaren. Tidigare har jag haft så mycket problem med muntorrhet så nu när jag inte har det längre såg allt jättebra ut! 



Steg 1 - kosten

Steg ett i att gå ner i vikt är maten. Du kan träna mycket men om du äter 4000-5000 kalorier eller mer till exempel så kan du omöjligen träna för att kompensera för det varje dag. Däremot kan du äta sunt och hålla dig mätt och sedan öka din förbränning genom att komplettera och öka takten för viktminskningen. Du kan heller inte äta för lite och träna som en galning för då kommer kroppen inte kunna återhämta sig och spara all energi den får. Enkla grundfakta som de flesta nog vet om de tänker efter. Därför är kosten den viktigaste delen i en viktminskning. Eftersom jag äter ISO så vill jag att mit energi-intag ska ligga jämt fördelat på fett, protein och kolhydrater. Det vill säga ungefär 33% på varje. Det betyder inte att jag äter lika mycket smör som jag äter kyckling. Det är procenten av energi-intaget som räknas. Så 33% av mina kalorier kommer från fetter och 33% från protein som kyckling och kvarg mfl. Och eftersom fett har ett mycket högre energivärde så blir det mindre än man tror i slutändan. Det mesta fettet jag äter kommer också främst från nötter och olja samt en viss del mejeriprodukter så det blir ju den nyttiga sortens fett vilket är minst lika viktigt. Hur som helst, ovan ser nu hur väl jag nått mina mål för dagen. Cirkeldiagrammet visar hur mycket jag fått i mig av de olika näringsgrupperna och stapeldiagrammet visar hur många kalorier jag ätit. Det räcker inte att äta rätt jag måste begränsa energin jag stoppar i mig. Det blå diagrammet visar hur många kalorier jag har ätit och det gula visar vart jag vill ligga för att nå mitt underskott. Underskottet beräknas på hur många kalorier jag behöver för att behålla min nuvarande vikt och sedan drar man av en viss mängd kalorier på det. 
Nu blev det mer teoretiskt än jag tänkt mig, men jag får ofta frågor om just kost och viktnedgång, kalorier och näringsämnen så förhoppningsvis finns det någon som uppskattar infon. Slutsatsen är att jag skött mig riktigt bra med maten idag! Ny lika bra dag imorgon hoppas vi!



Det sitter i knoppen inte kroppen!

Idag har varit en psykiskt väldigt utmanande dag. När jag skulle köra mitt träningspass fick jag pausa mitt i för att ta ett allvarligt samtal med mig själv. Det sitter inte i kroppen hur mycket jag orkar. Det sitter i knoppen. Jag bestämmer själv hur mycket jag ska träna. Jag kan träna i 20 minuter utan att pausa även om det känns som om jag ska dö. För jag vet innerst inne att jag kommer överleva. Sedan mässade jag för mig själv i hela passet "det sitter i knoppen inte i kroppen" och "pain is temporary, quitting is forever". Och jag tog mig igenom passet. Varenda kroppsdel skakade och jag kunde ha gjort ännu lite mer ändå. 
Jag har varit så förbannad på mig själv idag för att jag är där jag är. Att jag inte gjort något tidigare och nu har en tidsram som jag känner mig pressad av. Men så kände jag sen att det är ju bara jag som kan göra något åt det. Jag kan antingen sitta här och vara arg och ledsen över min situation. ELLER så kan jag göra något åt det. Sagt och gjort. Jag började granska min mat för att se vad jag gör fel där och hur jag ska rätta till det. Sedan för att bränna lite extra så tog jag en promenad på strax under en timme. Jag kan inte power walka hela vägen eftersom det är isigt men nog kan jag göra det varenda liten bit där det är barmark. Jag tror att jag nu för första gången inser att det svåra är inte själva viktnedgången. I teorin är det jätte-enkelt. Men mentalt så kräver det så mycket för att göra en bestående förändring. För att inte hamna här igen. Det blir ingen quick fix den här gången. Den här gången blir det huvudet i betongväggen tills väggen flyttar på sig. Nu kör vi!



Present från svärföräldrarna

I lördags när vi besökte svärföräldrarna så var det första gången vi träffade dem tillsammans efter deras senaste Thailandsresa. Vi brukar alltid bli bortskämda med presenter när de är ute och reser. Även så denna gång. Jag fick duschkräm och hudlotion och jag var tvungen att fotografera förpackningen då jag tyckte det var så söta etiketter på den. Jag använde min duschkräm som badskum igår och den doftar ljuvligt! Föreställ er när man doftar på nytvättade lakan som har fått torka utomhus en varm sommardag. Så himla härligt och avslappnande. Perfekta presenten. Tusen tack!



Bring the nature inside

Jag orkade inte vänta på att sommaren skulle komma till mig och längtan blev helt enkelt för stor. Så jag fotograferade lite naturbilder - inomhus. Jag använde mig av en krukväxt som redan stod i ljuset av fönstret. Sedan hällde jag försiktigt vatten så det bildades droppar längs med stjälkarna. Sen var det bara att krypa så nära med kameran som möjligt och fotografera! Jag använde mig av mitt 50 mm f/1,8 samt ett close-up +10 filter. Här har ni resultatet.



Favoritfrukosten just nu

Min absoluta favoritfrukost just nu är kvarg med yoghurt och bär toppat med nötter. Helst jordgubbar och hasselnötter. Så himla smaskigt! Och enkelt att göra. Jag är ganska bekväm av mig så jag gillar att ha en frukost som jag äter ett tag. Och just nu är det denna som står på frukostbordet varje morgon.



Day 3 of shredding

Har precis tränat mitt tredje pass av Jillian Michaels 30 day shred. Märker redan små förbättringar även om det är väldigt tufft. Men det är väl så det ska vara. Vill man se skillnad så måste man kämpa för det också. Nu ska jag skutta in i duschen och sedan förbereda två mellanmål. Ett som jag kan äta i bilen på väg hem till svärföräldrarna och ett som jag kan äta där om vi blir kvar länge. Hoppas ni får en riktigt härlig lördag och glöm inte att gå ut och njuta av solen även om det är några minus ute.



Fredagsmys

Jag har precis tagit mig upp ur ett värmande och avslappnande bad. Mina muskler är ömma Dock inte så mycket som jag kunnat tro. Än. Men magen kurrade när jag låg däri och det var dags för dagens sista måltid. En smaskig favorit i repris. Färska jordgubbar i kvarg. Nom, nom! Ser verkligen fram emot sommaren då man med gott samvete kan frossa i färska jordgubbar. /Nästa gång jag köper ny mobiltelefon ska jag satsa på en med lite bättre kamera. ;)



28 days of shredding to go!

Nu är dagens pass genomfört. Jag är helt slut och blev sådär märkligt trött! Kan det vara kroppen som behöver lite ny energi. Dags för mellis med andra ord. Inatt har vi som sagt sovit som gudar och jag ska berätta för Andreas när han kommer hem om allt roligt han har sagt i sömnen inatt. Dessutom var han ovanligt mysig. Så fort jag rörde mig en milimeter så kramade han om mig hårt och gav mig en sjö av pussar. I sömnen då förstås, men det är ju dumt att klaga när man får kärlek. 



Gör om, gör rätt!

Första dagen på 30-dagarsprogrammet så var jag såååå taggad. Jag tränade så svetten sprutade. Och när jag klev upp igår morse så var jag fortfarande taggad och sugen på att köra nästa pass, men hann inte innan jag skulle till Västerås. På vägen hem från Västerås så stannade jag till hos mor och kände att halsen började svida och örat började värka. Då var jag övertygad om att jag skulle träna i alla fall. Men väl hemma fick jag lätt feber och mådde inte alls bra. Andra dagens träning uteblev alltså. Kändes himla trist men ändå som ett klokt beslut. För jag har sovit som en gudinna och idag mår jag så mycket bättre. Med andra ord; idag blir det pass número dos. Jag behöver väl inte skvallra om att det redan känns som om jag blivit översprungen av en flock elefanter? Hej träningsvärk!



Jillian Michaels 30 day shred

Min utmaning är att genomföra Jillian Michaels 30 day shred. Jag har precis genomfört första passet och jag är helt slut. Jag flåsade som en gris och svettas nu som en. Det kommer att vara en ENORM utmaning för mig att kämpa mig igenom detta i 30 dagar. Det är så långt utanför min comfort zone så att utöver att det kommer vara tufft fysiskt så kommer jag säkert komma på ursäkter för att det är tufft psykiskt också. Men jag ska fixa det. En gång för alla.



Med träning kommer energi!

Åh, idag är jag på strålande humör och energin är så stark att jag tror jag ska explodera! Jag har precis fått ner frukosten och ska även ta mina vitaminer. Senare blir det träning. Har en ny träningsplan för 30 dagar framöver som jag ska berätta om senare. Det blir självklart promenad i solskenet också! Det är helt galet hur mycket man kan sakna solen och nu är den här. Det enda som fattas är vår och värme. Idag känns det som att ingenting kan stoppa mig!



Pain is temporary...

... Quitting is forever.
Nu får det vara nog. Nog med slappande, trötthet och motivationlöshet. Det kommer ju knappast att lösa sig själv. Kommer inte motivationen till mig så får jag komma till den. Nu reclaimar jag formen. 116 dagar til bröllop. Börjar med ett styrkepass för rygg och avrundar sedan med en promenad. Hur gör ni? Soffa eller skrot?



Omaka strumpor

Är du en av alla som undrar vart andra strumpan i paret tagit vägen? Det händer alldeles för ofta och ofta är de spårlöst försvunna. Här har ni svaret.
 



Vår på bloggen

Jag behövde lite vår i bloggen. Den blå färgen kändes så kall och just nu behöver jag vår, sol och värme. Vad gör man inte för att påskynda processen? ;)