Sjukstuga

Det har varit tyst i bloggen på grund av att jag legat förkyld i sängen sedan i tisdags kväll. Feber, svullna bihålor och hela kalaset. Jag tror det börjar bli bättre nu men jag vågar inte ropa 'hej' än. Världens bästa man har passat upp mig med thé och glass så gott det går före och efter jobbet. Helt ovärderligt när man mår sådär dåligt. Nu vill jag bara bli frisk så jag får träna igen och orkar bry mig om vad jag stoppar i mig.



Mini-semlor

Igår bakade jag mini-semlor och försökte övertala mig själv om att jag inte alls håller på att bli förkyld. Blev ingen träning på grund av detta. Men mini-semlorna blev supersmaskiga. Stora som pingisbollar ungefär och förvånansvärt saftiga. Nu har vi 40 (läs 36 hehe) små semmelbullar nere i köket. Jag och A var ju tvugna att provsmaka. 



Vår gård i solnedgången




Habits

Idag när jag kom hem från jobbet gick jag in i köket och gjorde ett mellanmål som vara nyttigt och anpassat efter ett kommande träningspass. Insåg jag efteråt. Och jag insåg att jag funderade på vad jag skulle träna idag. Trots att vi varit bortresta i helgen och inte ätit så nyttigt som vi brukar eller tränat så kändes det naturligt att återgå till 'gamla vanor' (får man kalla det så nu). Jag ska snart sätta tänderna i dagens HIIT-pass som egentligen skulle varit igår men eftersom jag skadade knät ville jag testa att cykla lite lugnt igår och känna efter idag. Knät verkar vara tillbaka till sitt vanliga friska jag och jag vågar anstränga det igen. Det blir anti-inflammatoriskt och vila direkt efter skadan så skadetiden blev ganska kort. Jag har även lite träningsvärk över revbenen efter gårdagens core-pass från Olga Rönnbergs bok.



Tack för den här gången.


Sista dagen i Linköping vaknar man upp till den här vyn. Börjar få en hel familj i den här staden och önskar att det vore lite närmre ibland. Speciellt nu när brodern har flyttat till staden bredvid. Önskar också att jag hade hunnit träffa alla men tiden räckte inte till. Nästa gång.



Linköping


Det blev en sväng till Linköping den här helgen. Från början var det bror som har inflyttningsfest i Norrpan idag. När vi bestämde oss för att åka på den så bokade vi också in en dejt med Ronja och Malin. Vi har sovit där inatt och efter kvällens tillställning så åker vi hem till Jonathan och sover där och spenderar morgondagen i hans sällskap. Det är så mysigt att få åka i sällskap av Andreas också för en gång skull.



Mitt träningsupplägg

Maria ville ha lite tips på hur jag tränar just nu och här kommer mitt träningsupplägg. Jag byter ju upplägg emellanåt för att inte kroppen ska hinna vänja sig för mycket och nu har jag precis bytt. Så det blir säkert lite justeringar sen när jag haft chansen att testa allt. Men på ett ungefär;
 



Happy kitty

Idag blev det ett dubbelpass eftersom gårdagen blev en oplanerad vilodag. Jag var så full av endorfiner innan jag ens kommit igång med träningspasset att jag knappt kunde sitta stilla. Jag ä l s k a r verkligen träning och kost. Inte så att jag skulle kunna jobba med det, men för mig själv. Och när folk frågar om råd så älskar jag att få ge lite tips. Något som låg på botten idag var dock matinspirationen så det blev en väldigt simpel middag. Kokta ägg på rågbröd, ost med 10% fett och några sötmandlar. Ibland får man vara lite lat också. 



Perfekta vilodagen.

Jag har insett att måndag är den perfekta vilodagen. Eftersom det känns mer om livsstil och mindre som ett jag-börjar-på-måndag-projekt så känns det också mer okej nu med två träningsdagar i veckan. Förut tappade jag suget om jag hade vilodagar. Numera känns det mer som om någontin saknas. Som om jag har glömt något. Hur som helst, måndagar = vilodagar. Första dagen tillbaka på jobbet efter helgen. Man har kanske inte sovit ordentligt och hunnit komma tillbaka i jobb-mode. Så det är ju helt perfekt att börja lugnt och sedan trampa igång träningen på tisdagen. Jag har idag, för andra dagen i rad lyckats komma upp i mitt kalorimål (och lite til idag och det gör inget). Ska bli spännande att se om platån släpper nu. Vågen visade positivt i morse men det kan ju ändra sig från dag till dag. Jag vill nog ge det minst en vecka innan jag vågar tro. Unnade mig lite vardagslyx idag också. Färska jordgubbar och röda vindruvor med lite paranötter vid sidan om (ej med på bild). Nu ska jag krypa ner under täcket så jag få sova och orkar köra ett superpass imorgon!



HIIT

Det blev HIIT-träning på cykeln. HIIT står får High-Intensity Interval Training. Jag var nog ganska övertygad om att jag skulle tycka det var tråkigt, men icke! Det var riktigt roligt, men det känns i baken nu. Motstånd på cykeln och cykelsadel liksom. Jag brukar vara rätt dålig på att svettas också men nu svettas jag som en liten gris. Ser fram emot att fortsätta med detta och se om det är kärleken till någonting nytt som gjorde det så roligt eller om jag kommer fortsätta uppskatta det såhär mycket. Det är perfekt för mig som inte är så förtjust i konditionsträning eftersom det är kort men intensivt. Inga långa pass här inte. Nu ska jag käka lite lunch och senare blir det ett styrkepass för bålen. Jag kommer inom kort lägga upp ett inlägg om hur min träning ser ut också, efter önskemål av Maria. 
Jag ska försöka bli bättre på bilder i bloggen också. Inte bara kassa instagrambilder eller gamla bilder.





Platå

Ett problem med viktminskning och träning tycker jag är maten. Problemet är inte bara att man inte får äta för mycket. Man får inte äta för lite heller. Jag har platåat i några veckor nu och jag inser att det antagligen beror på för få kalorier. Jag tränar för mycket i förhållande till vad jag äter. Och jag tänker inte träna mindre, jag tänker äta mer. Problemet har väl också varit att jag har tänkt äta alldeles lagom. Men så när det är dags att sova så fattas ändå 300-500 kalorier. Så jag måste försöka planera ätadet lite bättre tror jag. Kommer säkert vara lite obekvämt i början eftersom man lätt ställer in sig på att man inte ska äta för mycket, men livet är fullt av obekvämligheter. Och det finns ju trots allt bara två alternativ. Skita i det och aldrig nå målet eller fortsätta kämpa tills det släpper. Jag vet ju vad jag kommer att välja. En annan sak som jag är ganska obekväm i är att utmana min kondition. Därför blir det spinning med intervaller idag.



Egentid

Jag gav mig själv ett löfte vid årsskiftet, nyårslöfte om man så vill men det är väl mer ett löfte till mig själv. Jag är en väldigt stressad person som ofta har många bollar i luften. Samtidigt har jag svårt att slappna av mellan varven och svårt att sova i perioder. Löftet till mig själv handlade mycket om att lära mig slappna av och ge mig själv tid för detta. Jag har börjat försiktigt med att försöka multitaska mindre (inte spela, titta på film och läsa bloggar samtidigt med andra ord). Och så har jag börjat med avslappningsövningar. På kvällarna innan jag ska sova eller när jag har rast på jobbet. Nu ska jag smyga ner för trappan, tända lite ljus, slå på lite lugn musik och göra lite yoga. Som avslutning blir det en lugn stund med lite avslappningsövning. Man kan inte köra i 110 hela tiden för då säger kroppen (och knoppen) stopp tillslut.



I love multifit/crossfit

Aaaah, dagens pass är avklarat. Igår blev det en lång dag där jag kom hem från Borlänge strax efter klockan åtta och nästan direkt rasade i säng. Ingen träning med andra ord. Idag kom jag hem med inställningen att jag antagligen inte tänkte träna idag heller. Men så kände jag hur det började krypa i kroppen. Det blev ett multifit/crossfit-pass (vad är skillnaden mellan dessa? Är det någon skillnad?) för första gånen. Och jag gillar det skarpt. Jag är riktigt feg och klen när det gäller att utmana mig själv och har därför världens klenaste kondition. Men nu kommer jag som jag sagt tidigare köra två dagar styrka, en dag multi-/x-fit. Sen misstänker jag att det kommer falla sig naturligt med lite vila därefter. Såhär såg dagens pass ut: 



Pt:n skäms

Min PT satt idag redo med handduken medan jag körde mitt dubbelpass (blev vilodag igår). Men när jag plockade fram mobilkameran skämdes han nästan ihjäl och gick därifrån. Hur som helst, toppenpass idag. Celsius gör verkligen skillnad! Har inte druckit på ett tag nu men tog en idag. Jag tänkte även lägga om schemat lite. Jag kör normalt styrka på hög intensitet i fyra pass. Men jag tänkte nu göra ett pass crossfit mellan vartannat pass. Så två pass styrka, ett pass crossfit. Måste se om det kan vara nåt för mig. Vilodagar brukar komma naturligt så det planerar jag inte in några. Nu ska jag bara varva ner för kvällen och ladda inför morgondagen som både innebär jobb och en tur upp till Borlänge för lite möten.



Popcorn-diet?

Forskarna har konstaterat att popcorn är nyttigare än grönsaker men jag håller mig nog till min vanliga varierade kost i fortsättningen också. Ingen popcorn-diet för mig med andra ord. En dag som denna ska man ju nästan vara nöjd med att ha lite extra fett på kroppen. Det är bara nio minus men det känns som fyrtiofem. Jag tänkte att en promenad till affären istället för att ta bilen kunde vara bra. Lite frisk luft har ju ingen dött av. Fast hade jag stannat ute en stund till hade jag nog kunnat bevisa motsatsen. Ena bilen tyckte tydligen inte heller att den här kylan var helt okej eftersom den frostat igen totalt. Fint planerat eftersom någon nyligen snott vår motorvärmarsladd. Ah, well. Lika bra att värma upp ordentligt med lite träning. Först lite BCAA och mellis.



Brain freeze med skivstången

Det finns vissa saker som man inte vill få för sig att göra när man har en 26 kgs skivstång på axlarna. En sådan sak är att släppa skivstången med ena handen för att ta bort en hårslinga från ansiktet. Men ibland så glömmer man bort sig för en sekund och gör sådana dumheter i alla fall. Jag kan meddela att det gick bra ändå. Jag återfick fattningen ganska snabbt och lyckades rädda upp det hela utan varken trasig axel eller trasigt golv. Ibland ska man väl ha lite tur också. Nu ska jag träna och tänka på hur mycket jag längtar efter vår. När jag har tränat klart ska jag sörja över hur mycket jag saknar våren och äta mina proteinkakor som jag gjorde igår. Puss.



Jeeeez.

Kroppen är en underlig maskin. Nu har jag tränat minst två pass i veckan (oftast mer) i 11 veckor. Hur kosten varit har ju varierat. Men jag har under denna tiden hunnit höja vikterna en gång men annars kört ungefär samma schema. Någon övning har jag lagt till här och där. Jag har sett förändringar på kroppen som att axlarna har fått mer muskler, jag börjar få mer rumpa och mindre fett på ryggen. Jag har alltid sagt att jag inte haft någon rumpa, utan bara en förlängning av ryggen. Inte särskilt snyggt. Jag märker att min hållning sakta blir bättre och jag mår bättre. I dag gjorde jag något som jag borde gjort lite tidigare, jag gjorde om mina träningsprogram. Jag behöll vissa övningar så som marklyft, bänkpress, plankan osv som känns som must-haves i träningen. Men jag har bytt ut andra övningar och fick idag chansen att testa det nya benpasset. Vilken skillnad. Jag kände mig så svag! Men det var roligt att känna utmaningen igen. Jag kommer i fortsättningen försöka variera övningarna ca var 8:e vecka. Och har jag inte träningsvärk i benen imorgon så kommer jag nog faktiskt bli lite ledsen i ögat.



Dubbelpass

Igår var jag så galet trött efter en näst intill sömnlös natt så jag gick och la mig direkt när jag kom hem i princip. Med andra ord, ingen träning. Det tog jag igen idag med både ryggpass och magpass. Nu är det dags för lite ordentlig mat eftersom jag inte ätit mer än mellis sedan klockan 11 idag. 
På vägen hem hämtade jag upp ett paket med bland annat en ny vattenflaska från Röhnisch som är fri från både ftalater och Bisfenol A. Rosa så klart. Jag fick även lite nytt besked idag från ett företag som kan tänka sig hjälpa oss med vårt exjobb och jag vet att personalen på företaget/organisationen är supertrevliga och lätta att ha och göra med så jag fick av en nytändning för att göra klart exjobbet också. Äntligen vågar jag säga. Det är så dags att ta ut min examen nu.



Paniken.

I morse hade jag sovmorgon innan jobbet. Gick upp 2 timmar tidigare för att hinna med allt i lugn och ro. Inga problem fram tills ungefär 20 minuter innan jag behöver åka hemifrån. Jag måste skicka in ett jobb åt ett företag för att det ska gå till tryck. Föra över alla filer till min laptop och se till att jag inte glömmer några bilder eller dylikt eftersom jag inte har möjlighet att göra justeringar annars. Hinner precis. Men hittar inte min väska med körkort i!? Jag kan ju inte ta risken att köra utan körkort men hittar verkligen inte väskan. Tänker att den måste ligga i bilen annars hinner jag inte leta på den. Och tack gode gud, för visst ligger den där. Och ännu mer tur var väl det för ca 1 km från hemmet möts jag av en trupp på fyra polisbilar som genomför körkorts- och nykterhetskontroll. Nykter (så klart!) och lyckligtvis med körkort och väska med mig. Men jag blev lite sen till jobbet...



Iiiiiiih!

Måste bara säga att jag älskar celsius. När jag inte är träningspepp så hjälper det varenda gång. Idag var det dags för ett benpass. Insåg dock ett problem. När jag lassat på skivstången med så mycket vikt som benen klarar av så fick jag inte längre stången över huvudet för att göra squats... Ah, well! 
Innan jag ska hoppa upp på cykeln en sväng så ska jag klippa färdigt makens hår. När jag höll på att dammsuga efter första vändan så råkade han snudda till mig och vi fick en stöt som heter duga. Båda pep till som små flickor och såg helt förfärade ut. Måste ha varit en lustig syn. Nu måste jag gå ner och klippa färdigt innan han blir helt rastlös där nere.



Sömnlösa nätter

Nu har Jonathan åkt hem igen. Har varit hur mysigt som helst att ha honom här. Lugnt och skönt umgänge. Kosten har vi skött förvånansvärt bra tycker jag. Ingen skräpmat utöver något glas vin för min del. Vi har pratat mycket om vilka människor som vi värderar i våra liv och värdet av att inte lägga energi på dem som inte är något att ha. Sena nätter har det blivit också. Vi avslutade gårdagens renovering vid midnatt igår i tron om att klockan var runt åtta på kvällen. Väl i säng så kan jag inte sova. Inatt somnade jag närmare klockan fem på morgonen. Tvingade mig själv att kliva upp i alla fall i morse när kyrkklockorna ringde in till mässa. Ikväll blir det en stekpanna i skallen eller nåt så jag får sova. Som det ser ut nu blir det en vilodag från träningen också. Har lite jobb att göra och måste försöka ladda upp inför jobbstart. 



Show us what you got when the mother fuckin' beat drops.

Renoveringen pågår just nu i hall och badrum. Jag har även plockat ner alla fönsterbleck och målat dem en första vända. Lite lätt kaos på nedervåningen just nu. A och J åkte in till Västerås för att handla lite eftersom det saknades lite kopplingar och andra nödvändigheter till tvättstugan. Jag passade på att träna under tiden. Jag börjar få fart på svetten och intensiteten numera. Jag tror att celsius hjälper ganska mycket eftersom jag blir varm av den direkt. Var rätt omotiverad idag men det blev ändå ett bra pass. Har träningsvärk i både mage, armar och axlar från torsdagens och fredagens pass så uppenbarligen har det gjort skillnad att öka vikterna en smula och intensiteten en hel del. Nu ska jag ta en shake med lite protein och sedan rulla in i duschen.
Har för övrigt vågat mig på vågen. Det var ingen rolig syn. Men å andra sidan så går det snabbt neråt igen vilket bara bevisar att det mesta antagligen handlar om vätska. 3 kg upp på en vecka är ju sällan rent fett. Men man blir ju lite extra motiverad att ta tag i kosten igen.
(Bilden från fitnessguru.se)



Finbesök




Har i helgen finbesök från Linköping i helgen. Jonathan har bilat upp till oss i sin gröna fara. Vi har precis intagit lite linsgryta, karlarna har öppnat varsin öl och just nu sitter vi och jäser en stund. Om en stund ska vi göra lite äppelpaj och babbla vidare.



Survival of the fittest

Dagens träningspass är avklarat. Var inte alls särskilt sugen på att träna efter x antal timmar på IKEA och Rusta. Det är andra halvan av hallen och tvättstugan som står på tur renoveringsträsket. Vi fick även massa inspiration till köket och kontoret när vi vandrade runt där. Hur som helst dunkade huvudvärken och jag var rätt trött när jag kom hem. Men med en halv celsius i magen (tycker det räcker utmärkt med en halv) så kom peppen som ett brev på posten. Den här träningsmusiken hjälpte ju till lite på traven också. Har ni några bra tips på träningsmusik? Behöver fylla ut listan lite.
 
 



Träningssammanfattning december

 



Bulk season?

Jag gissar att många börjar återhämta sig från gårdagen vid det här laget och har attackerat bakispizzan. Själv har jag attackerat ben och rumpa. Det är lika bra att börja året på riktigt med lite träning. Gårdagen firades med familj i lugn och ro utan en droppe alkohol. Däremot har jag ätit lite för mycket de senaste dagarna. Kan man hålla sig för pannan, skämmas lite, ljuga och kalla det för bulk? Nä, nu är det massa vätskevikt och övrig vikt som måste bort. Ska väl våga ställa mig på vågen snart så jag vet om jag vågar visa några före och efterbilder som jag tidigare lovat. Jag och A har för andra året i rad lovat godislöfte i ett halvår framöver. Inte lika strikt den här gången dock. Lite hembakat kan man väl unna sig ibland och så. Huvudsaken är att vi kommer bort från småätandet och sockerberoendet. Nu ska jag passa på att pussa lite på min svettiga karl som börjar året på samma sätt som mig. Svettig med en hantel i handen!