The ring

När jag och Andreas förlovade oss köpte vi en ring som kort och gott inte höll vad den lovade och gick sönder. Därför fick vi ett tillgodokvitto hos Guldfynd och passade på att köpa lite smycken till bröllopet för pengarna. Men det blev några slantar över och igår, tre år senare (även om det var fyra år sedan vi förlovade oss), tog vi oss iväg för att använda det innan det expirerade. Jag fick välja vad jag ville och det räckte till en ring och ett par örhängen i samma serie. Så himla fina tycker jag! Jag har nästan inga fin-smycket att piffa med när jag vill känna mig extra fin så det var lite kul att få unna sig. Dessutom hade de 20% rabatt på allt just nu. Såhär såg i alla fall smyckena ut.
 
 Nya optiken

Igår kom mitt nya objektiv och jag var helt enkelt tvungen att springa ut och ta några testbilder när jag kom hem. Vi kom hem ganska sent så jag kom inte ut i trädgården först närmare 20:30 och det hade förstås börjat skymma. Men det var tydligen inga problem, bilden blev ljus och fin ändå. Så roligt med ny (fungernade) optik utan att behöva använda filter eller tumma på kvalitén. Vi ska nog bli riktiga bästisar, jag och objektivet!
 
 Drömhuset - verandan

När vi gick på husvisningen för två år sedan så var verandan något som fick oss att kippa efter andan. Kanske inte för att den var världens vackraste i sig, men för dess enorma potential. En stor inglasad veranda med utsikt mot gård och dunge bakom. Men sedan vi flyttade in har vi inte haft någon riktig plan för den. Varma sommardagar har det ofta varit för varmt och på kvällarna har det inte känts mysigt att sitta vid "matbordet" trots infravärmare. Vi testade ställa en lounge-grupp i ena hörnet men den hade väldigt lite mys-faktor och det kändes nästan trångt. Nu står den gruppen vid vår nya uteplats där den känns perfekt. Men då vart vi liksom tvungna att fundera över verandan igen. Vi har länge tänkt måla hela verandan vit då det tillbyggda är vitt medan den gamla fasaden har samma röda färg som resten av huset. Sedan ska vi även lägga in en grå heltäckande matta som gör det varmt och skönt om fötterna på kvällarna. Vi bestämde oss även för att ställa två fåtöljer där istället som vi köpt idag. För att höja mysfaktorn har vi lagt på fårplädar och filtar. Vi kommer hänga gardiner och draperier för att skapa en mjukare känsla och förstås behålla den etanoleldade spisen. Utsikten är supermysig redan, men det kommet bli lite olika belysningspunkter i trädgård och fasad framöver och förhoppningsvis prunkande rabatter där jag planterat lökar, nästa år. Vinrankan som jag visat tidigare får stå kvar och klä taket med sin grönska. Tror det kommer bli riktigt fint i det hörnet. Nu återstår bara andra sidan av verandan som är praktisk matsalsdel, men inte särskilt mysig. Jag bjuder, som vanligt, på lite tråkiga mobilbilder med löfte om bättre bilder imorgon. Jag måste ju ändå ta ordentliga före-bilder så jag kan jämföra med slutresultatet nästa år (då vi målat väggarna och fått allt på plats). Såhär såg det i alla fall ut ikväll när vi fick inviga de nya fåtöljerna.
På första bilden syns det att nuvarande mysfaktor är ca -12. Men nog finns det potential och utsikten är svår att klaga på!Happy b-day to me

Råkade klicka hem den här till mig själv som födelsedagspresent. Har egentligen inte så svårt att unna mig själv men jag tycker det är jättemotigt att lägga så mycket pengar på en enda pryl. Trots att jag suktat efter något liknande i flera år och denna var till nedsatt pris (nästan 25% rabatt). Men efter lite peppning från maken tryckte jag på "köp". Så nu väntar jag på avisering så jag kan hämta mitt Sigma EX 18-50/2,8 DC Macro HSM. 
Annars har dagen börjat med fantastisk frukost serverad av maken (se bild ovan) följt av besök orelaterat till födelsedagen. Jag har hunnit påta i trädgården och inväntar nu att maken ska komma hem från affären så vi kan äta lite gott och så jag kan sätta ner de sista lökarna i de nya rabatterna. Och ikväll får jag förhoppningsvis mysa en stund med denna härliga karl som jag nämnt ovan.Mina skatter.

Idag har familjen varit och firat en 3-åring kombinerat med släktträff. Mina två underbara skatter fastnade på en och samma bild. Är så glad över er och att jag och kameran hittat tillbaka till varandra så jag kan föreviga sådana här ögonblick.Uteplatsen bildbomb.

Såhär såg det ut tidigare idag samt igår. Bilden till höger var den jag visade igår och den vänstra visar hur det såg ut när stenläggningen nästan var klar tidigare idag.
 Runt pionen ska det bli gräs så den fick en avgränsande stenläggning.
Och såhär ser det alltså ut just nu med möblerna på plats. Vi ska köpa till ett parasoll som skydd mot solen, ställa dit en tunna med en sorts liljor i (som inte hunnit växa till sig än), hänga solcellslyktor i trädet, piffa och mysa till det. Ovanför loungen längs muren ska det bli en liten rabatt med marktäckande blomster och resten runt trädet ska bli gräs precis som nedanför kring pionen. Vi ska göra en lite mer ordentlig stenläggning kring trädet också. Och som jag nämnt tidigare ska det bli köksträdgård i pallkragen som står längst ner. Det är en del småpiff kvar med andra ord men det stora tunga jobbet är klart och idag kunde vi provsitta! Nedan ser ni hur det såg ut idag och längst ner hur det såg ut när vi flyttade in. Fast bilderna är tagna från olika håll förstås.
På nedersta bilden syns ett rött staket som vi var tvugna att ta ner när vi flyttade in då det var i så dåligt skick att det knappt stod upp på sina ställen. Nästa år ska vi sätta upp ett nytt staket på samma ställe, fast vitt med ribbor (horisontellt) istället. Typ SÅHÄR.
 Drömträdgården - uteplatsen

Sen vi flyttade in har vi liksom suktat efter en plats att sitta på ute i trädgården. Men vi hur vi än har vridit och vänt på det har vi inte kommit på något bra ställe för att ha en uteplats. Men så satte vi igång med projektet att ta bort dammen vi hade med tillhörande vattenfall. Jag har tyvärr bara två, mindre bra bilder på hur det såg ut före.
 
Ovanför dammen fanns ett litet vattenfall eller bäck eller vad en nu vill kalla det. Fåran för vattenfallet var gjutet direkt på marken och hade därmed spruckit vilket gjorde dammen blev stillastående utan fungerande pump och perfekt tillhåll för myggor att lägga sina ägg. Med andra ord inte den muntraste utsikten. Dessutom kändes det inte optimalt för småbarn och luktade ganska illa när pumpen inte fungerade. Därför har Andreas borrat isär fåran i bitar och forslat bort all betong. Tungt arbete minst sagt. Sedan har han monterat ner hela stenmuren (som knappt syns på denna bild) och jämnat till jorden för att sedan bygga upp muren och fortsätta åt sidan. De där stenblocken väger en del de med. Vi har grävt igen hålet efter dammen, fyllt fåran, lagt sten för uteplatsen (plattorna är nog närmare 1x1 meter. Tungt!) och skyfflat bort överflödig jord. Nu ska vi lägga klart sista stenplattorna, ställa dit en pallkrage där vi ska ha köksträdgård och bestämma oss för hur vi vill möblera uteplatsen. Just nu, mitt i den kreativa processen ser det kanske inte mycket ut för världen. Men för oss som drömmer om denna vackra uteplats och ser potentialen så är det rena drömmen. Det tyngsta arbetet är gjort. Pionen till höger ska ramas in med en stenläggning och runt träd och annat ska det sås gräs. Planen var att vi skulle bygga nytt staket i år också men det får nog bli nästa år. Andreas måste få en chans att vila upp sig lite på semestern också. Såhär såg det i alla fall ut idag när jag höll på och la plattor. Jag ska försöka få klart stenkläggningar och dylikt imorgon. I så fall dyker det väl upp en ny bild imorgon kväll.
P.S
Allting ser på något vis mycket mindre ut på bilderna än det är. Ska försöka ta bättre bilder imorgon också. 
 
 Träningen och smärtan

I söndags kändes det som om jag liksom hittade tillbaka till träningsglädjen på riktigt igen. Jag bestämd mig för att sluta mesa och gå vidare med nästa steg i mitt träningsprogram. Vissa övningar får jag modifiera för att klara men jag är starkare än jag tror. Det var så skönt att ta i. Och nog tog jag i. Jag vet inte om jag någonsin haft så hemsk träningsvärk i benen. På måndagen var det promenad och plankor. På tisdag trodde jag fortfarande att benen skulle ramla av och var dessutom dödstrött så jag tog min vilodag. Idag var det fortfarande(!) smärtsamt att ta sig ner för trapporna men i med en panodil och kör tänkte jag samtidigt som jag längtade lite extra efter en Celsius. Det gjorde så ont... Men jag gjorde det! Och efter passet, stretchingen (som jag glömde förra gången) och en promenad senare på dagen känns kroppen så himla bra. Endorfinerna från träningen börjar göra sig påminda och jag längtar efter morgondagens promenad och nästa träningspass som är på fredag. Träning är verkligen en enorm boost för självförtroendet och självkänslan. Att få känna sig stark och nöjd. Och vetskapen om att om jag fortsätter nu kommer det aldrig bli såhär tungt igen. Kanske mentalt, men aldrig fysiskt.
Vi har dessutom haft M's gammelfarmor (morfarmor?) på besök. Hon kom igår och åker imorgon. Väldigt mysigt och kul att se henne tillsammans med M. Vi planerar en resa till Ullared i höst och hoppas kunna besöka henne då. Vardagseffektivitet

Den här dagen var en sådan dag då vi bara fick en massa gjort. M växer så det knakar just nu vilket också innebär att hon är väldigt mycket tröttare än vanligt. Idag har hon tagit 5 stycken tupplurar under dagen men somnade ändå klockan sex som vanligt. Dödstrött. Hann knappt få på henne pyjamasen innan hon blev irriterad över att hon inte redan sov, haha! A har förberett alla veckans matlådor. Vi har börjat veckoplanera för att få mer struktur i vardagen nämligen. Jag har grävt en ny rabatt och satt ner ett helt gäng med blomsterlökar. Nu fattas bara att förlänga en rabatt och sätta ner lite irisar så har jag fått ner alla lökarna för i år. Vår potatis har precis börjat blomma så det är väl snart dags att skörda den också. Imorgon får vi besök av Johanna, Tobias och Lex som vi lärt känna från föräldrautbildningen när vi väntade M. Ska bli himla trevligt. Förhoppningsvis hjälper de till att äta upp tårtan som blev över från kalaset igår. Det blev för övrigt en liten tillställning med fyra gäster men väldigt trevligt ändå! Nu ska jag krypa ner brevid Snosan så jag kan vara trevligt sällskap imorgon och så mina muskler får återhämta sig från dagens träningspass. Förhoppningen är att hinna rensa lite ogräs och pula lite i trädgården imorgon... om mina ben bär vill säga. Jag undrar...

...vart Rasmus sov medan vi var borta. Fast nä, jag har mina aningar.
 Idyllen

Jag vet att jag tjatat om min trädgård och nu kommer det igen. Men jag kan inte hjälpa att jag ser sådan potential i den. Jag ser en idyllisk barndom där min dotter kan klättra upp i bigaråträdet på sommaren och äta solvarma bigaråer och tävla om vem som kan spotta kärnorna längst. Jag ser oss tillsammans gå ut sommarlovsmornar och plocka mogna jordgubbar till frukosten. Jag ser också hur vi tillsammans kan hämta potatis, morötter, broccoli och lök för att hjälpas åt att laga middag med dessa egenodlade ingredienser. Att få äta gröt med äppelmos från våra alldeles egna äpplen. Framförallt ser jag, utöver idyllen, att hon får en förståelse för vart maten kommer ifrån. Att den behöver tid, omsorg och kärlek för att växa precis som allt annat levande. Och jag ser att mycket av den mat hon får äta, åtminstone på sommaren och hösten är ren, sund och fri från gifter och besprutningsmedel. Så ja, jag älskar verkligen min trädgård.Trädgårdsdrömmar

Alltså, vad jag tjatar om den där trädgården. Men det är ju så fantastiskt! Har jag dessutom nämnt att jag har världens bästa man? Det har jag nog men jag säger det igen för säkerhetens skull. Jag har världens bästa man! De senaste dagarna har jag kämpat med att bit för bit plocka bort en gjuten betongränna till den gamla dammen som inte finns kvar länge. Sedan har han grävt ur och monterat ner en stenmur och påbörjat en superfin stenläggning. Vi har ingen bra plats för att sitta utomhus och har liksom inte haft något bra ställe att anlägga någon tidigare heller. Men i och med att vi valde att ta bort dammen växte också drömmen om en uteplats fram. Dammen blev mest igensatt eftersom rännan var gjuten direkt i marken och därmed hade spruckit redan innan vi flyttade hit. Så ville vi ha rinnande vatten i den lilla bäcken och runt i pumpen så var vi tvugna att fylla på stup i kvarten. Annars resulterade det hela mest i ofrivillig myggodling. Men nu är det snart ett minne blottt, som sagt. Framför denna lilla stenläggning blir det sedan en liten pallkrage som kommer att få fungera som köksträdgård fylld med sallad, rädisor, purjolök osv. Och vi ska även sätta upp en spalje där jag kan hänga krukor med örter. Jag har smugit ut och spanat på härligheten och visualiserat hur det kommer bli flera gånger här under kvällen. Vi har även gått vår dagliga tur och plockat solvarma söta jordgubbar från jordgubbslandet och mumsat i oss. Andreas fick äran att avnjuta årets första bigarå, ja nog är det bigaråer och inte körsbär! Imorgon ska det (förhoppningsvis) bli regn så jag kan träna och städa utan att varken smälta eller längta ut allt för mycket. Vi avslutade kvällen för Minous del med ett svalkande bad utomhus i skuggan. Hon älskar att få sitta där ute och plaska och det märks att hon njuter av att få svalka sig en stund.  Awakened

Igår fick jag äntligen möjligheten att träna. Det vill säga att allting sammanföll i form av ork, tid, M var på rätt humör osv. Och gud i himmelen var skönt det var. Det är som om hela kroppen vaknar fysiskt och psykiskt. Efteråt gick jag ner och gjorde en smoothie till mig och A innan vi åkte till M's farmor och farfar för att träffa hennes moster som åker hem idag. Det blev god mat och M fick svalka sig ute i badbaljan. Det märks att hon tycker det är roligt att bada. Dagens slutade med att hon slocknade i min famn innan vi skulle åka hem. Väl hemma somnade hon om direkt och jag fick chansen att se en hel film och mysa tillsammans med A. Första gången sedan hon kom tror jag. Imorse lyckades A sätta igång larmet klockan 04:50 så vi vaknade alla utom M. Runt halv åtta orkade vi ta oss upp och ut på en promenad innan värmen blir allt för intensiv. Vi krockade nästan med den taggige kompisen ovan som inte såg oss komma lunkandes.Nu längtar kroppen och psyket redan efter nästa träningspass trots träningsvärk. Men dagen kommer nog snarare gå till att städa, skriva packlista och förbereda för kalaset kom äger rum strax efter att vi kommer hem från stugan.