I see fire...

Det är knappt så jag vågar skriva det. Som om det kommer försvinna om jag sätter ord på det. Det har varit borta så länge att jag knappt vågar tro på känslan. Den har kommit på korta besök tidigare men lämnat lika snabbt. Men inte på det här viset. Det är som om någon tänt en gnista igen. När M fotograferades i fredags av fantastiskt duktiga Emelie så kröp den sig på. Och den har liksom växt sedan dess. Lite försiktigt sådär. Känslan att vilja fotografera. VILJA fotografera. Inte vilja ha bilder och därför fotografera. För mig är det två helt olika saker. Jag har fotograferat M till exempel för att jag vill ha bilder på henne. Men just nu börjar känslan av att vilja fotografera krypa sig på. Inte så att inspirationen inom mig exploderar. Men sådär prestationslöst till en början. Kanske plockar jag upp kameran snart igen med känslan av glädje i hjärtat. Vem vet. 
 



My first

Idag var ju inte mindre än min första mors dag. A var iväg till Västerås för att slänga skräp och kom tillbaka med både skruvdragare och grästrimmer. Men också fin choklad och rosor till mig. Han känner mig så väl. Min absoluta favouritblomma är ros och han visste att jag hellre ville ha mörk choklad än ljus just nu. Min fina, fina man. Det syns liksom inte på bilden men det var en ordentlig rosenbuske och chokladkartong jag fick! Själv har jag lagat världens godaste soppa idag på sötpotatis, butternut squash och kokosmjölk idag. Kryddad med chili, muskotnöt och vitlök. Det låter som en så märklig mix men det blir verkligen supergott. Imorgon ska jag göra vegetarisk lasagne och broccolisoppa. Det blir nästan vegetarisk vecka hos oss den kommande veckan men det är ju aldrig dumt med matlådor. 



Sommar, sommar och sol...

Idag har jag andats in den friska luften och sakta promenerat i solen med vagnen... Eller nä. M har bestämt sig för att sömn är överskattat och vill därför inte gärna somna. Dessvärre är hon i en sån period då hon behöver massvis med sömn och de flesta känner nog igen sig i hur en är när en inte får sova. Resultatet har blivit att jag spurtat två varv runt kvarteret i ösregn och motvind dragandes på vagnen idag. Lill-plutt somnade ju båda gångerna i alla fall så det var väl värt det. Vi har även haft besök av M's morfar och mormor en stund. Annars har det varit en riktig slappardag med tvätt och småplock. I fredags åkte jag, M och hennes mormor och hälsade på hennes gammelmormor. Därefter åkte vi till Avesta där M fotograferades i studio. Hon var så duktig och såg så mallig ut när hon kunde sitta med stöd. Min lilla prinsessa. Ser så mycket fram emot bilderna!
 
 
 



Theme song of my life

Om det fanns en theme song till min jakt på examen skulle en i bakgrunden höra "Never ending story, aa-aah, aa-aah, aa-aah..." Men förhoppningsvis ska det äntligen få ett slut. Jag har fått beskedet om att mitt examensarbete är godkänt. Betyget är inrapporterat. Jag behöver nu "bara" ansöka om examen. Dock har ju programmet lagts ner och enbart finns Grafisk Teknologi kvar. Jag läste ju Grafisk Design. Det går ju också att lösa, men det blir liiite krångligare att göra ansökan. Annars har dagen varit riktigt bra. M och jag rullade iväg till babycaféet som hade sommaravslutning idag. Med oss hem fick vi ett gäng böcker så vi har haft sagostund på eftermiddagen. Jag hade ingen ork att laga mat så det blev lyxig latmanslunch. Fruktsallad på färsk kokosnöt, äpple och banan. Inte mycket till protein men så gott! Lite senare ska vi rulla till affären och posta paket och köpa mer kokoskvarg. Imorgon blir det en sväng till Avesta för lite fotografering av M. Kul att få lite bilder av en annan fotograf vars kompetens jag litar på. Om jag hade en theme song för mitt liv just nu skulle det nog vara den nedan om jag fick välja själv. Och det får jag!
 



Lifesavers

Idag har vi varit och handlat för att fylla på skafferi, kyl och frys. Jag älskar att handla. Till och med mat. Och det bästa som finns är att spatsera kring frukt- och gröntavdelningen och bara få plocka bland färsk frukt, grönsaker och rotsaker. Därför handlar jag helst på Willys eftersom de alltid har fräscha saker att erbjuda. Bland annat lyxade jag till det genom att köpa butternut sqash och sötpotatis så jag kan göra världens godaste soppa med kokosmjölk, kanel och chili. Ja, samt pumpan (butternut sqash är en pumpa) och sötpotatisen förstås. I bilen frossade jag på härligt goda donutpersikor som smakade gudomligt. Ångrar att jag inte köpte fler. Efter att jag ordnat med lite "räddare i nöden" här hemma har inte kosten varit något större problem. Jag har gjort egna granolabars och proteintryfflar som är hur goda som helst. På så sätt finns det alltid mellanmål och då håller jag aptiten uppe och kommer ihåg att äta både lunch och middag. När vi bara har nyttig mat hemma är det svårt att fuska! Unnade mig även lite havremjölk med chokladsmak. Så gott!



Spiken och akuten

Förra veckan var en sådan typisk vecka som en helst bara ville hoppa över. Det började på måndagen med att jag upptäckte att Rasmus hade kissat blod på en dyna till utemöblerna. Jag ringde genast till Strömsholm som tyckte vi skulle komma in. A fick åka från jobbet så vi kunde åka tillsammans. Väl där tog de prover för att titta på njurar, Rasmus fick dropp och sedan vart det en lång väntan. Klockan var närmare midnatt när vi fick veta att proverna såg bra ut och att de tagit en odling för att se om det kunde vara urinvägsinfektion. Dagen därpå hörde jag hur Rasmus sprang på lådan utan avbrott men när jag tittade kunde han inte kissa alls. Nytt samtal till Strömsholm och vi fick åka in igen. Denna gång träffade vi en superbra veterinär som undersökte Rasmus och beslutade att de skulle göra ultraljud. På ultraljudet kunde vi se att stackars Rasmus hade två stora stenar, ca 1,5 cm i diameter, som hade skapat ett stort inflammerat område i blåsan. Vi bestämde oss genast för att operation var bästa valet istället för att chansa med att kosten eventuellt skulle lösa upp stenarna under de kommande tre veckorna. Vi fick alltså åka hem utan Rasmus på tisdagen. På onsdagen blev han opererad och hade ont så han fick ligga kvar ett par dagar. På torsdagen skulle jag ta tillfället i akt att rensa och byta pallkragarna medan M sov. Klumpig som jag är backar jag och snubblar på något. Det tog inte många sekunder innan jag insåg att det jag snubblat på inte bara satt fast, det satt i min fot. Det var en planka med en rostig spik från staketet som vi plockat ner då vi ska sätta upp ett nytt. Jag blev så trött på mig själv men ville liksom passa på att nyttja tiden medan M sov så jag passade på att rensa klart innan jag gick in. På 1177 ordinerade de ett besök till akuten för rengöring av sår och stelkrampsvaccination. Då var det bara att bege sig igen då. Totalt spenderade vi 18 timmar på akutmottagningar den veckan. Och de ligger ju inte precis i närheten så vi spenderade även 8 timmar i bilen till och från de olika mottagningarna. Som tur är så fick vi hämta hem Rasmus på fredagen och vi är båda på bättringsvägen. Det är ju ändå honom det är mest synd om, om ni frågar mig. Bilden ovan visar en bild från ultraljudet. Det svarta ovala är hans blåsa och det vita runda är en av urinstenarna.



Trädgård och fest

Igår firade A sin 30-årsdag några dagar i förväg. Det blev i form av öppet hus och mycket trevligt sällskap. M var riktigt festfin. Vi var alla helt slut efteråt. M kunde inte somna först men när pappan fick försöka sov hon sedan hela natten. Jag vaknade flera gånger och kontrollerade att andningslarmet blinkade. Idag har A och M sovit mycket på förmiddagen medan jag städat efter kalaset. Sedan har vi spenderat nästan hela dagen i trädgården. Klippt och trimmat gräs, planterat om mina små tagetesbebisar i blomlådor, satt potatis, rensat ogräs osv. En riktigt skön dag med andra ord. Vi har även planerat lite vad vi vill göra när vi åker upp till stugan i sommar eftersom vi har ett eget rum som ska göras i ordning där. Detta kommer nog bli en riktigt fin sommar!



Ready, set...

Nu är allting införskaffat. Imorgon ska jag montera borden till loungen och mitt nya planteringsbord. M tyckte nog det var riktigt spännande att glida runt på Erikslund den här gången. Hon är fortfarande orolig på grund av sin klängperiod men detta var nog lagom stimulerande för att vara distraherande. När vi kom hem fick hon testsitta i sin nya matsalsstol. En riktig liten mallgroda! Hon såg jättenöjd ut. Nattningarna blir dock lite lidande av att hon är så orolig i kroppen. Efter fyra timmars nattningsförsök lyckades hon äntligen somna när jag gungade henne i gungstolen. Jag lyckades bära henne till sängen och lägga ner henne utan att hon vaknade. Sen tappade jag vattenflaskan i golvet...! Men nu sover lilla grodan. Jag ska snart krypa ner bredvid henne så jag orkar med morgondagen också. Det blir nog både lite trädgårdspul och besök av M's farmor och farfar.



Life is good.

Jag vet inte om det är vårens gröna och sköna intågande som gör det, men just nu känns livet allmänt bra. Det enda är väl att M har en klängperiod inför sitt utvecklingssprång och behöver lite extra närhet och kärlek från sin mamma och pappa just nu. Det är jobbigt att se hennes oro. Annars är det full fart på mina andra små "bebisar". I helgen ska vi till Västerås för att inhandla nödvändigheter och onödigheter för att bebisarna ska få flytta ut om någon månad. Det är allt från planteringsbord till pallkragar. Det är förstås årets grönsaksplantor jag talar om. Det känns ännu roligare i trädgården i år när magen inte är i vägen och jag slipper stafett-springa mellan toalettstolen och trädgården. Vi börjar också komma framåt och visionen om hur vår trädgård ska bli just vår, blir tydligare. Det har känts så trist att det hela stått i stilje under vintern med halvt påbörjade projekt som liksom bara väntat på att få bli klara. Men nu får och kan vi hugga i igen. M älskar att vara ute och vi spenderar ofta kvällarna, då vädret tillåter, ute på verandan eller verandatrappen med gräset som kittlar under fötterna. Som ett rofyllt avslut på dagen. Jag känner också en ro i mig själv. Det känns som om jag på ett naturligt sätt hittat tillbaka till min hälsosamma kosthållning jag etablerade före graviditeten. Det sker liksom naturligt. Sedan en knapp månad sedan tog jag och A beslutet att helt enkelt sluta köpa godis och snask. Vi äter båda över lag hälsosamt och en gång per vecka får jag unna mig vad jag vill för 500 kalorier. Resten av tiden låter jag bli. Träningen rullar också på naturligt utöver att jag har ett knä som bråkar så jag inte riktigt får träna så som jag vill. Men jag tränar runt skadan och känner att jag mår bra när jag får röra på mig. Samtidigt försöker jag njuta så mycket som möjligt av tiden med M medan hon är vaken och tar vara på mammaledigheten på bästa sätt för oss båda. Längtar efter att A får semester så vi kan spendera mer tid tillsammans alla tre och åka upp till stugan vid havet. Att få visa M havet och bergen för första gången. Får mig att tänka på somrarna när jag var liten.



När trollmor har lagt de...

... inte elva men ett stort och ett litet troll sover på övervåningen.  Jag borde också sova med tanke på hur trött jag är.  Men jag kunde inte låta bli att njuta av tystnaden, lugnet och ensamheten en stund. En chans att ladda batterierna lite igen. Annars är det full farten här hemma. Kanske inte så bokstavligt men i mitt huvud.  Minou växer ochutvecklar sin egen personlighet, en envis sådan, vilket hon kan ha fått av mig. Eftersom den modellen av tygblöjor vi köpte inte passade på just hennes lilla rump har de fått nya hem. Under tiden har jag införskaffat nya begagnade som funkar bättre.  Alla har inte kommit än men vi använder de vi har hemma med stor entusiasm. Något som också växer är mina små grönsakslantar. Tomaterna planterade jag om idag och de som skatill sina nya hem är redo för adoption. Broccolin, blomkålen och vitkålen ska snart planteras om och det börjar bli dags att förbereda för ärtor och vallmo-pioner. Tyvärr har jag inte haft så mycket tid för trädgården som jag önskat men det finns någon annan som är viktigare just nu. Vi har en del planer för trädgården i år och inklusive nytt staket, men Minou kommer ju bara helammas i två månader till så jag försöker njuta så mycket jag kan. Resten hinner vi när Andreas har semester och jag måste "dela med mig" av henne. Annars får vi helt enkelt fortsätta med trädgården nästa år.